Grünfin

Grünfin Blog

Grünfini ülevaade II kvartalile 2024

Eesti suvi on heitlik, paraku keskenduvad viimaste päevade uudised taas murettekitavatele kliimatrendididele, sh rekordiliselt kuum juuni. 

Kliimas toimuvad muutused rõhutavad tugevalt mõjuinvesteeringu olulisust. Seetõttu oleme seekord ka ise rohkem roheinvesteeringute trendidele keskendunud. 

Mõjuinvesteeringute trendid

Euroopa eesrindlikkus: Morningstari andmetel registreerisid ainuüksi Euroopa mõjuinvesteeringute fondid eelmisel kvartalil peaaegu 11 miljardit USD sissevoolu. Täna on 84% maailma mõjuinvesteeringutest just Euroopas.

ESG investeerimine tähistab 20. sünnipäeva: Põnev teada: ESG (Environment, Social, Governance) investeerimine tähistab sel aastal oma 20. sünnipäeva. Seega pole mõjuinvesteeringud vaid viimase paari aasta trend, ESG investeerimine lähtub varasemast lähenemisviisist, mida nimetatakse “sotsiaalselt vastutustundlikuks investeerimiseks”.

Morningstari eksperdid mõjuinvesteeringute tulevikust. 4 muutust, mida oodata: 

#1 Uued regulatsioonid ja standardid: ESG mõõdikud, nagu kasvuhoonegaaside heitkoguste hulk ja detailne info tööjõu erinevate aspektide kohta, on muutumas sama tavaliseks kui finantsaruandlus. Nagu meil on täna ühtlustatud raamatupidamuslikke põhimõtteid, on peagi igapäevane normaalsus ka ülemaailmsed regulatsioonid kliimariski juhtimise kohta.

#2 Mõjuinvesteeringute pidev kasv: Uued EL-i määrused nõuavad ettevõtetelt, et info oleks avalik nii nende äririskide kui ka keskkonna- ja sotsiaalsest mõju kohta. See on märk, et mõjuinvesteeringud jätkavad hoogsalt kasvu.

#3 Fossiilkütuste mahakäik: Järgmise viie aasta jooksul usume, et jätkusuutlikud fondid vähendavad märkimisväärselt oma investeeringuid fossiilkütustesse, liikudes puhtama tuleviku suunas.

#4 AI mõjuinvesteeringutes: Tehisintellekt muudab meie võimalusi mõjuga seotud andmeid koguda ja analüüsida. Nende meeletute infokoguste haldamine muutub AI abil palju lihtsamaks. 

Grünfini portfellid jätkavad head tootluse näitamist

Rohelised mõjuga indeksid ületavad tavaindekseid Meil on heameel, et pikaajalised kliendid, kes regulaarsete intervallidega investeerivad, näevad oma portfelle rohelistes toonides. 

Kõige paremaid tulemusi näidanud temaatikad on olnud S&P 500 Roheline (+20,12%) ja Keskkond ja kliima (+8,88%), mis on 2024 esimesel poolaastal ka oma tavaindekseid tootluse poolest ületanud: S&P 500 (+15,29%) ja MSCI EAFE PR (+3,51%)

Alates Grünfini algusaegadest, on meie filosoofia olnud investeerida pikaajaliselt, regulaarselt ja hajutatult ning hoiduda turu ajastamisest. Investeerimisstrateegia kombineerimine Pariisi kliimakokkuleppega kooskõlas olevatele ettevõtetega, on ennast igati tõestanud. 

Kliendid jätkavad oma püsiinvesteeringute suurendamist

Oleme märganud, kuidas suur osa meie kliente on sel kvartalil oma ühekordseid makseid suurendanud, näidates nii usaldust meie investeerimisprotsessi ja ekspertiisi vastu. Rõõm on näha, et head tulemused on ka usaldust suurendanud. 

Grünfini jätkusuutlikkus: tõestatud ja sertifitseeritud

Alates 2024. aasta märtsist on Grünfin B-Corp

B Corp sertifikaat on nagu jätkusuutlikkuse kullastandard. Teiste sõnadega maailma kõige tuntum jätkusuutlikkuse sertifikaat, mis hindab ettevõtete sotsiaalset ja keskkonnamõju. Lihtsamalt öeldes, on B-Corp kolmanda osapoole kinnitus, et meie tegevus on rohkemat kui  “roheline” silt - me tegutseme oma sõnade järgi. 

Patagoniaga samal tasemel 

Grünfini mõju skoor B-Corpi hindamismudelis on 156,1/200, mis paigutab meid Patagoniaga sarnasesse jätkusuutlikkuse kategooriasse (166/200). 

Mida need punktid tähendavad? Keskmise ettevõtte mõjuskoor on umbes 50/200, samas kui B-Corpiks saamine nõuab vähemalt 80 punkti 200st. Maksimaalne skoor, mis mõni ettevõtte senini saanud, on 184,1.

Koostöö ShareActioniga

Osana ShareAction koalitsioonist, tahame näha suurkorporatsioonide aktiivset rolli kliimakriisi lahendamisel, töötajate töötingimuste parandamisel, looduse kaitsmisel ja tervemate ühiskondade loomises. 

Tutvu investoraktivismi saavutustega lähemalt. 

Mõtteid vestlustest klientidega

Mais ja juunis oli meil mõned väga sisukad vestlused oma ägedate klientidega. Aitäh kõigile, kes olid nõus meiega oma kasutajakogemust jagama.

Parim asi Grünfini juures on….

… teie sõnul, et Grünfin aitab luua ja hallata personaalselt loodud portfelle kogu investeerimisperioodi vältel, andes parema panuse planeedile ja inimestele.

Kas teadsid?

35% meie klientidest kuulsid Grünfinist oma sõbralt, kes kirjeldas meid kui “lihtne viis, kuidas eksperdid Sinu raha roheliselt kasvatavad.” Kõik inimesed ei soovi pidevalt majandusuudiseid ja aktsiaturge jälgida - ja just neile ongi Grünfin ideaalne

Kvartali sündmus: CEO Karini kohtumine USA rahandusministri Yelleniga

Meie kaasasutaja Karinil avanes võimalus olla 10 mõjule suunatud fintechi delegatsioonis, keda kutsuti tunniajasele arutelule USA rahandusministri Janet Yelleniga.

Vestluse käigus tõstatas Karin meie mured USA suurimate varahaldurite jätkusuutlikkusega seotud hääletustavade kohta ettevõtete juhatustes ning vajaduse suurema avalikustamise ja tegevuse järele. 

Grünfini vestlused kuulatavad nüüd ka Spotifys

Põnevaid vestlusi lastele investeerimisest, parimatest investeeringutest, varaklassidest ja alustajate põhitõdedest leiad nüüd Grünfini Spotify kanalil. Mõnus mõnele metsajooksule või rannas pikutamisele taustaks panna!

Tutvu Grünfini Spotifyga

These could also be interesting to you

  1. Grünfini ülevaade II kvartalile 2024

    Grünfini ülevaade II kvartalile 2024

    Grünfini kvartaliaruanne (2024, Q2): mõjuinvesteeringud ja Grünfini portfellid

  2. Kingiidee lõpetajale: 3 võimalust, kuidas kinkida rahatarkust

    Kingiidee lõpetajale: 3 võimalust, kuidas kinkida rahatarkust

    Otsid lõpetajale kingitust? Rahatarkused ja investeeringud on pikemaajalise mõjuga kingitus, mis sobib hästi igases vanuses lõpetajale. Toome välja 3 ideed, kuidas lõpetajale lihtsalt rahatarkuse ja investeeringutega rõõmu valmistada.

  3. 5 põhjust luua töötajale Kogumisplaaniga investeerimisportfell - ja miks see on parem kui palgatõus?

    5 põhjust luua töötajale Kogumisplaaniga investeerimisportfell - ja miks see on parem kui palgatõus?

    Kas Sina arutled töökaaslastega rahateemadel? Kas tunned end mugavalt, kui jutuks tuleb kes kui palju puhkusereisi eest maksis või palgatõusu küsis?